• Понеделник - Петък: 08:00 - 17:30
  • :+359 899 288 765
  • agrodevelopmentbg@gmail.com
  • :+359 898 763 839

ПРОДУКЦИЯ

„Агродивелъпмънт“ ЕООД започна с отглеждането на орехи. Спрели сме се на два сорта – български и калифорнийския „Чандлър“.

За българския орех е характерна по-тъмната ядка, което се дължи на по-високата захарност. Той предоставя изключителен вкус, високо ценен в сладкарския бизнес. Плодовете са средно едри, черупката е тънка и лесно се чупи. Ядката на плода е много добре охранена с висока масленост, лесно се отделя. Съхранява се в сухи и проветриви помещения за дълъг период от време. 

Орехът „Чандлър“ има големи ядки с много светли черупки. Ядките лесно се отстраняват лесно от черупката и се разделят на половинки. Дърветата от този сорт са много устойчиви на вредители и заболявания, което е предпоставка за минимална обработка с препарати. Те дават чиста, натурална реколта.

Едно от първите ни начинания в посока разрастване на дейността ни бяха прасковени насаждения от сортовете „Хале“, „Глоухейвън“ и „Редхейвън“, а също и череши от сорта „Ърли Лори“. Прасковата „Хале“ е един от най-популярните и широко разпространени сортове. Спада към групата на късните сортове. Плодовете са много едри, свежи с фин, почти неличащ мъх. Πлoдoвeтe на „Глоухейвън“  и „Редхейвън“  ca cpeднo oвлaceни, белят се лесно. Устойчиви са на покафеняване, издържат много добре на манипулация и транспорт, продходящи са за преработка в компот, нектар и замразяване.

За да подсигурим пространство на нашите плодове, избягваме гъстото засаждане и дълбокото закопаване, редовно просветляваме короните на овощните фиданки, а по време на образуване и втвърдяване на костилката и през периода на бързо наедряване на плодовете се грижим за обилното напояване на дръвчетата, за безукорни плодове. Беритбената зрялост се установява лесно по изменението на окраската и омекването на плода. Прасковите не узряват на дървото едновременно, затова се берат на няколко пъти, като се берат на ръка много внимателно, за да не се набият.

Нашите черешови дървета са „Ърли лори“ –  изключително ранозрял сорт, една от първите хрущялки. Плодовете са едри, тъмно червени, със сърцевидна форма. Плодовото месо е сочно, сладко, с много добри вкусови качества. Понасят добре транспорт и манипулация. Предназначени са основно за консумация в прясно състояние. 

Друг наш важен проект е развиването на зеленчукопроизводство. Същевременно знаем, че макар на мода да са екзотичните суперхрани, най-необходими у нас остават типичните за нашите географски ширини зеленчуци. Започнахме с домати от сортовете „Розова магия“ и „Пинк Рок“, както и чушки от сорта „Каптур“. Вече разширихме дейността си – отглеждаме краставици, тикви, тиквички, патладжани, марули, царевица.

Pin It on Pinterest