ПРОДУКЦИЯ

Орехи

За българския орех е характерна по-тъмна ядка, което се дължи на висока захарност. Той има изключителен вкус, ценен в сладкарския бизнес. Плодовете са средно едри, черупката е тънка и лесно се чупи. Ядката на плода е с висока масленост, лесно се отделя. Съхранява се в сухи и проветриви помещения за дълъг период от време. 

Орехът „Чандлър“ има големи ядки с много светли черупки. Ядките се отстраняват лесно от черупката и се разделят на половинки. Дърветата от този сорт са много устойчиви, което е предпоставка за минимална обработка с препарати. Те дават чиста, натурална реколта.

Едно от първите ни начинания в посока разрастване на дейността ни бяха прасковени насаждения от сортовете „Хале“, „Глоухейвън“ и „Редхейвън“, а също и череши от сорта „Ърли Лори“. Прасковата „Хале“ е един от най-популярните и широко разпространени сортове. Спада към групата на късните сортове. Плодовете са много едри, свежи с фин, почти неличащ мъх. Πлoдoвeтe на „Глоухейвън“  и „Редхейвън“  ca cpeднo oвлaceни, белят се лесно. Устойчиви са на покафеняване, издържат много добре на манипулация и транспорт, продходящи са за преработка в компот, нектар и замразяване.

За да подсигурим пространство на нашите плодове, избягваме гъстото засаждане и дълбокото закопаване, редовно просветляваме короните на овощните фиданки, а по време на образуване и втвърдяване на костилката и през периода на бързо наедряване на плодовете се грижим за обилното напояване на дръвчетата, за безукорни плодове. Беритбената зрялост се установява лесно по изменението на окраската и омекването на плода. Прасковите не узряват на дървото едновременно, затова се берат на няколко пъти, като се берат на ръка много внимателно, за да не се набият.

1 Peaches flip
Juicy cherries cut

Нашите черешови дървета са „Ърли лори“ –  изключително ранозрял сорт, една от първите хрущялки. Плодовете са едри, тъмно червени, със сърцевидна форма. Плодовото месо е сочно, сладко, с много добри вкусови качества. Понасят добре транспорт и манипулация. Предназначени са основно за консумация в прясно състояние. 

Друг наш важен проект е развиването на зеленчукопроизводство. Същевременно знаем, че макар на мода да са екзотичните суперхрани, най-необходими у нас остават типичните за нашите географски ширини зеленчуци. Започнахме с домати от сортовете „Розова магия“ и „Пинк Рок“, както и чушки от сорта „Каптур“. Вече разширихме дейността си – отглеждаме краставици, тикви, тиквички, патладжани, марули, царевица.

Rekolta 5

Pin It on Pinterest