• Понеделник - Петък: 08:00 - 17:30
  • :+359 899 288 765
  • agrodevelopmentbg@gmail.com
  • :+359 898 763 839

ПРОИЗВОДСТВО

ОРЕХИ

Орехите са чудесен източник на антиоксиданти, манган, минерали, мед, фосфор и магнезий, на диетични фибри, протеин, аргинин, омега-3 мастни киселини и алфа-линоленова киселина. Доказано е, че орехите значително намаляват нивата на лошия холестерол в кръвта.

За нашите орехи – от сортовете „Чандлър“ и „Франкет“, полагаме специални грижи. Държим на прецизността и професионализма, така че във всеки етап от производството да осигурим оптимални условия за блестящи резултати.

Орехът е изключително капризен плод. Ако прекара твърде много време в зелената си обвивка, съдържащият се йод в нея прониква през черупката. Така ядката потъмнява и става горчива на вкус. Ако брането започне по-рано, ядката остава малка и губи от полезните си свойства. За да гарантираме добро качество на нашата продукция, контролът започва още при брането. А за да предлагаме пресни орехи със запазени вкусови качества, ние съхраняваме черупковия плод колкото може по-дълго. Ядките от него се извличат само след предварителна заявка.

ПЛОДОВЕ

Едно от първите ни начинания в посока разрастване на дейността ни бяха прасковени насаждения от сортовете „Хале“, „Глоухейвън“ и „Редхейвън“, а също и череши от сорта „Ърли Лори“.

Прасковите често се използват в народната медицина. Спомагат за добро храносмилане, полезни са при подагра, ревматизъм, болести на бъбреците. Съдържат органични киселини, минерали; богати са на витамини, фолиева киселина, пектини и етерични масла.

Прасковата е един от най-скоро плодните овощни видове. За най-добри резулати всяка година се полагат усърдни грижи. Затова и сме се заели да подсигурим пространство на нашите плодове – избягваме гъстото засаждане и дълбокото закопаване, редовно просветляваме короните на овощните фиданки и събираме опадалите листа от дръвчетата през есента, а по време на образуване и втвърдяване на костилката и през периода на бързо наедряване на плодовете се грижим за обилното напояване на дръвчетата, за безукорни плодове при беритбата. Беритбената зрялост при прасковите се установява лесно по изменението на окраската и омекването на плода. Прасковите не узряват на дървото едновременно, затова се берат на няколко пъти, като се берат на ръка много внимателно, за да не се набият.

 

Черешите пък съдържат витамини, биофлавоноиди, елагова киселина, цинк, желязо, фолиева киселина, калций, антоцианин. Тези съставки помагат в борбата с рака, при фибромиалгия, артрит, главоболие, превенция на сърдечни болести; помагат на организма да произвежда мелатонин, който е важен за съня и мозъчната дейност.

Нашите черешови дървета „Ърли Лори“ изискват много грижи. Също така, черешата е взискателна към температурата,  не понася резки застудявания, нито продължителни високи температури и засушавания през лятото. Не се правят големи съкращения на едногодишния прираст. Плодовете на черешите узряват едновременно, затова беритбата им се извършва еднократно. Плодовете, предназначени за износ и за консумация в прясно състояние, се берат с дръжки, а плодовете, които ще се преработват веднага след беритбата, може да се берат и без дръжки.

Сред нашите дръвчета ще намерите и кивита, малко нетрадиционни за нашите ширини, но изключителни на вкус, а съвсем скоро към нашата овощна продукция ще добавим и сини сливи.

ЗЕЛЕНЧУЦИ

Друг наш важен проект е развиването на зеленчукопроизводство. Агродивелъпмънт ЕООД гарантира най-висококачествени продукти, което постигаме чрез прецизен контрол всеки един аспект и етап от процеса на отглеждане културите. Наш приоритет е правенето на земеделие, базирано на знание – интересуваме се от последните изследвания, иновации, технологии.

Но и освен това знаем, че макар на мода да са екзотичните суперхрани, най-необходими у нас остават типичните за нашите географски ширини зеленчуци. Започнахме с домати от сортовете „Розали“ и „Пинк Рок“, както и червени чушки от сорта „Каптур“.

Доматите съдържат всички четири основни картеноида – алфа и бета каротен, лутеин и ликопен, мощни антиоксиданти, също и калий, който се грижи за сърцето, храносмилането и мускулите. Най-полезни са в комбинация с мазнини, тогава организмът абсорбира до 15 пъти повече картеноидни фитохимикали.

Не  е случайно и че втората сред най-популярните у нас зеленчукови култури е пиперът. Той присъства в домашната кулинария под най-различни форми. Чушките са особено богати на витамини, съдържат биофлавоноиди, които осигуряват превенция срещу сърдечно-съдови заболявания. Също така са добър източник на минерали, особено цинк, който  играе ключова роля в процесите на растеж при малките деца, освен това е важен и за имунната система.

РАЗВИТИЕ

Вече разширихме дейността си – отглеждаме краставици, тикви, лук, цвекло, зеле, карфиол, тиквички, патладжани, царевица.Работата по градината започва от есента, когато трябва да подготвим почвата си, като я смесим с компост. Избягваме изкуствени торове, защото искаме чиста храна. В края на зимата се подготвят разсади за летните култури. А през май садим навън.

Pin It on Pinterest